top of page

Plopsa grijpt in: volledige top ontslagen

Pretparkgroep Plopsa ontslaat na de ophef over de slechte bedrijfscultuur ook zijn finan­cieel directeur en vier kaderleden. Daarmee is na CEO Steve Van den Kerkhof de volledige top van het ­bedrijf aan de kant geschoven.

Ex-CEO Plopsa Steve Van den Kerkhof © Photo News
Ex-CEO Plopsa Steve Van den Kerkhof © Photo News

In februari kwam Van den Kerkhof onder vuur te liggen wegens tirannieke praktijken en pesterijen in het pretparkenbedrijf van Studio 100. Er kwam een intern onderzoek door advocate Christine Mussche en uiteindelijk werd beslist dat Van den Kerkhof moest opstappen.


Nu zijn ook de financieel directeur, twee directeurs en twee managers weg. Volgens Studio 100 gebeurde dat in onderling overleg en staat dit los van het eerdere dossier en de meldingen over toxisch management.


Hans Bourlon, CEO Studio 100: "Dit kadert binnen een bredere strategische oefening. Een nieuwe CEO is nog niet gevonden."

Enkele voormalige kaderleden die zich slachtoffer voelden van Van den Kerkhofs aanpak namen een advocaat in de arm om mogelijke juridische acties te onder­nemen tegen Van den Kerkhof of het bedrijf. Enkele van deze slachtoffers hebben afgehaakt omdat ze vrezen dat het een moeizame juridische strijd wordt.


Nieuwe wind


Studio 100 stelde na het vertrek van Van den Kerkhof Koen Clement aan als interim-CEO. Vanaf 2 mei start Xavier Verellen als Commercieel Directeur bij Plopsa en neemt hij de leiding over het Sales & Marketing-team.


Xavier Verellen © Xavier Verellen
Xavier Verellen © Xavier Verellen

Xavier Verellen studeerde af als Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en Master in Accountancy and Finance. Verellen heeft een verleden als directeur bij DPG Media en had in die functie al nauw contact met Plopsa. Hij schrijft ook ­columns over management en wielrennen voor onder andere de site Business.am, waar hij een tijdlang directeur was.


Wat brengt de toekomst?


Door de vele verschuivingen bij de Plopsa-top is de toekomst bij Plopsa moeilijk te voorspellen. Momenteel zijn er heel wat investeringen gaande in Plopsaland De Panne.


De financieel directeur vond ondertussen een nieuwe uitdaging als financieel directeur bij Meco Group, een groot vleesverwerkend bedrijf in Oostende.


Steve Van den Kerkhof blijft wel aan de slag in de pretparkwereld. Hij blijft bestuurder bij Momentum Leisure, een Nederlandse bedrijf dat Europese pretparken bouwt. Studio 100 en Momentum Leisure bezitten samen de aandelen achter twee Poolse pretparken met figuurtjes als Maya de Bij en Wickie de Viking. Daarnaast investeren de Nederlanders nog honderden miljoenen in de bouw van nieuwe pretparken in Duitsland, Polen, Tsjechië en Roemenië.


Martijn van Rheenen, de CEO van Momentum Leisure: “Studio 100 en Plopsa zijn gerespecteerde partners, maar het is een ander bedrijf. Hun besluit om te stoppen met Steve, is geheel aan hen. Zijn functie als bestuurder is geen voltijdse baan. Hij heeft ook geen dagelijks contact met ons personeel."

BRON: Plopsa, VRT NWS, HLN, De Standaard, De Tijd, Het Nieuwsblad, De Morgen

Comments


bottom of page