top of page

Plopsa in opspraak na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Amusementsbedrijf Studio 100 heeft een onafhankelijk onderzoek besteld naar zijn pretparkgroep Plopsa. In de krant De Tijd klagen tientallen ex-werknemers over grensoverschrijdend gedrag. Ze wijzen naar de CEO van Plopsa als verantwoordelijke.


De Grote Golf in Plopsaland De Panne © Plopsa

Meer dan vijftig oud-personeelsleden getuigen aan journalisten van De Tijd over grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf: een doorgeschoten 24/7-cultuur waarbij rustperiodes en vakantiedagen niet gerespecteerd worden, maar ook scheldpartijen, vernederingen en pesterijen. Mensen zouden ook tegen elkaar worden opgezet.


Getuigenis Régis


Aan De Tijd, VRT NWS en HLN getuigde Régis D'haenens over onmenselijke toestanden bij Plopsa. Hij werkte in 2016 als aankoopverantwoordelijke bij Plopsa. Enkele quotes:


Régis D'haenens: "Steve van den Kerkhof gooide papieren naar mijn hoofd en begon te roepen. Elke week pikte hij lukraak een ander slachtoffer uit om zich te laten gelden. Er heerste een echte verdeel-en-heerscultuur. De afdelingen werden onderling tegen elkaar opgezet, er werden stokken in elkaars wielen gestoken... en het is misschien een zwaar woord, maar ik kreeg het gevoel dat de CEO een soort van dictator was. Hij moest van alles op de hoogte zijn en er was absoluut geen vertrouwen in het personeel. Er werd verwacht dat we 7 dagen op 7 werkten en altijd bereikbaar waren. Als ik om 8 uur 's avonds thuiskwam, moest ik nog mails beantwoorden. Deed ik dat niet, dan stond Steve 's ochtends aan mijn bureau. Ik heb instanties aangeschreven, ik heb Hans Bourlon en Gert Verhulst aangeschreven. Dat is allemaal onbeantwoord gebleven."

Reactie Studio 100


Hans Bourlon, CEO van Studio 100, vraagt naar een onafhankelijk onderzoek van het bedrijf.


Hans Bourlon: "Wij hebben via De Tijd ernstige meldingen ontvangen omtrent de werkomgeving bij onze pretparkdivisie Plopsa. We nemen deze meldingen zeer serieus en hebben daarom een grondig en onafhankelijk onderzoek ingesteld."

Studio 100-CEO's Hans Bourlon en Gert Verhulst wachten de resultaten van het onderzoek af vooraleer er verder over wordt gecommuniceerd. Dat onderzoek wordt geleid door advocate Christine Mussche, gespecialiseerd in grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, die al verschillende getuigenissen van werknemers en ex-werknemers verzameld zou hebben.


Gerechtelijk onderzoek


Door de vele getuigenissen in de pers opent het openbaar ministerie van West-Vlaanderen nu ook een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij Plopsa. Dat zegt Sofie Heyndrickx van het arbeidsauditoraat aan VRT NWS.


Sofie Heyndrickx: "We zijn een onderzoek opgestart om te onderzoeken of de meldingen die gebeurd zijn in de kranten al dan niet kloppen. Het zijn feiten die mogelijk strafrechtelijk kunnen gesanctioneerd worden. We gaan vooral kijken op het vlak van psychosociale risico's en of er al dan niet sprake is van pesten op het werk."

Heidi The Ride © Plopsa

Reactie Plopsa


Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof is geschrokken door de beschuldigingen die naar hem worden geuit. Dat zegt hij aan HLN.


Steve Van den Kerkhof: "Dit doet pijn, dat ga ik niet ontkennen. Ik vind het erg jammer dat bepaalde mensen onze bedrijfscultuur zo ervaren hebben. Aan de andere kant hebben we honderden medewerkers die zich wel heel goed thuisvoelen binnen Plopsa. Sinds vanmorgen heb ik ook honderden steunbetuigingen gekregen van huidige werknemers, klanten, leveranciers die zich niet herkennen in het artikel. Ik heb alle vertrouwen in het onderzoek van mevrouw Mussche. Zij gaat ook met huidige werknemers spreken en dat zal een juister beeld schetsen."

Maya, Steve en Willy © Plopsa

Open brief


De CEO wordt gesteund door tientallen huidige werknemers in een open brief dat in Het Laatste Nieuws werd gepubliceerd. Enkele quotes uit de brief:


Team Plopsa: "Vol ongeloof lazen wij veel eenzijdige klachten over onze werkgever en ons management. Plopsa bestaat 23 jaar en als je zonder filter deze verhalen los op elkaar gooit, krijg je uiteraard een aangepaste versie van de realiteit. Het is op dat moment verleidelijk om zaken uit context te trekken of onwaarheden te vertellen. Elk verhaal heeft altijd twee zijden."

De open brief is volgens adviseur crisismanagement Robbert Meulemeester niet zo een gelukkige zet. Dat zegt hij aan VRT NWS.


Robbert Meulemeester: "De totstandkoming van de open brief, daar heb ik het raden naar. Het zou me niet verbazen wanneer die brief in een vooraf uitgedachte communicatiestrategie past. Of die brief 'top down' vanuit de directie of 'bottom up' vanuit het personeel geschreven is... Er valt voor beide opties iets te zeggen. Los van deze zaak in het bijzonder, stel ik mij wel de vraag of het zinvol is om advertentieruimte aan te kopen voor acute crisiscommunicatie met die open brief. De mensen gaan zich automatisch de vraag stellen wie die advertentieruimte betaalt."

Spandoek


Aan de ingang van Plopsaland De Panne hebben werknemers enkele uren na het bekendmaken van het nieuws een banner opgehangen met de zin "'Wij staan 500 procent achter Steve en het Plopsa-management". Hoe ze erin geslaagd zijn om in enkele uren tijd de banner te ontwerpen, te laten drukken en op te hangen is onduidelijk. Wellicht hing het nieuws er al een tijdje in de lucht.


De spandoek © Looopings

Jobdag


Net op de dag dat tientallen getuigen in De Tijd spreken over grensoverschrijdend gedrag bij pretparkengroep Plopsa vond er een jobdag plaats in Plopsaland De Panne. Toeval? 178 mensen zakten zaterdag af naar het pretpark.


Plopsa-werknemers © Benny Proot

BRON: VRT NWS, HLN, De Tijd, Studio 100, Looopings

Comments


bottom of page