top of page

Studio 100 schuift Plopsa-topman opzij

Steve Van den Kerkhof moet opstappen als CEO van Plopsa, de pretparkgroep van Studio 100. Dat meldt De Tijd. Koen Clement neemt voorlopig zijn taken over.


Steve Van den Kerkhof © BELGA
Steve Van den Kerkhof © BELGA

Van den Kerkhof kwam in ­februari in opspraak, nadat De Tijd had bericht over een onhoudbare werkdruk, vernederingen van personeelsleden tijdens stafvergaderingen en verdeel- en heers­tactieken bij Plopsa.


De CEO werd er van beschuldigd keihard om te gaan met zijn middenmanagement: uitkafferen, extreme werkdruk, verklikken … Stafmeetings werden door het kader steevast ‘strafmeetings’ genoemd. Van den Kerkhof kreeg het etiket ‘toxisch leiderschap’ op­gekleefd.


Ontslag


Moederbedrijf Studio 100 stelde advocate Christine Mussche aan om Plopsa door te lichten. Mussche, bekend om haar expertise in grensoverschrijdend gedrag, fungeerde als meldpunt, waar medewerkers en ex-medewerkers vertrouwelijk hun verhaal kwijt konden.


Het rapport van Mussche belandde vorige week op het bureau van de CEO's van Studio 100, Hans Bourlon en Gert Verhulst. Zij kwamen tot de overeenkomst Steve Van den Kerkhof de laan uit te sturen. Ook een andere Plopsa-manager moet opstappen.


Opvolger


Koen Clement, voorzitter van de Raad van Bestuur van Studio 100, neemt onmiddellijk ad interim de taken van Steve Van den Kerkhof over.


Reactie Studio 100: "Steve Van den Kerkhof is één van de drijvende krachten geweest achter de mooie groei van Plopsa de afgelopen 23 jaren en daarvoor zijn wij hem erkentelijk. In het belang van alle betrokkenen gaan we niet dieper in op dit onderzoek. We wensen meester Mussche te bedanken voor de deskundigheid waarmee zij dit onderzoek heeft gevoerd. De afgelopen periode stemt ons na tot nadenken. We zullen alle nodige maatregelen nemen zodat elke werkomgeving binnen de Studio 100 Groep positief en aangenaam is en blijft."

Reactie Van den Kerkhof: “Ik blijf met vertrouwen het gerechtelijk onderzoek van het arbeidsauditoraat afwachten. Ik wens daarna ook het Plopsa-personeel te bedanken voor de supermooie realisaties van de afgelopen jaar. Ik ben trots over wat we bereikt hebben met Plopsa. Het was de afgelopen 23 jaar de beste rollercoaster van mijn leven. Veel dank aan iedereen die me geholpen heeft om dit mooie verhaal te creëren.”

BRON: VRT NWS, De Tijd, De Standaard

Comments


bottom of page