Studio 100 kende vorig jaar een topjaar in de cijfers, met dank aan de contenthonger van streamingdiensten en een inhaalbeweging in de heroplevende Plopsa-parken. Dat schrijft De Tijd.
Plopsa is nog steeds het goudhaantje van Studio 100. Dat blijkt nog maar eens uit de resultaten die de groep over 2022 kan voorleggen. Daarin boekte het bedrijf 229,6 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 95,2 miljoen euro. Dat is een enorme sprong tegenover de resultaten van het precoronajaar 2019. Dat de groep toen een omzet van 'slechts' 188 miljoen euro en een ebitda van 71 miljoen euro boekte, toont hoe uitzonderlijk 2022 was.
De Plopsa Group, goed voor ongeveer de helft van de omzet van 2022, speelde daarin een cruciale rol, zegt financieel directeur Ellen Van Elsen aan De Tijd.
Ellen Van Elsen: "We hebben in onze parken een bijzondere inhaalbeweging gezien. Bedrijven hebben lang geen grote bijeenkomsten voor hun werknemers georganiseerd. Maar vorig jaar hebben ze dat ruimschoots goedgemaakt. Onze B2B-business draaide op volle toeren."
Bovendien heeft Studio 100 tijdens de coronajaren 2020 en 2021 volop verder geïnvesteerd in zijn parken. Die extra capaciteit - of het nu om hotels of extra waterparken gaat - kon vanaf februari 2022 ononderbroken renderen. Dat gaf de cijfers een extra duw omhoog.
Ook elders was er een inhaaleffect na corona. De kassa in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs rinkelde meer dan ooit. En ook de meeste familievoorstellingen lokte volle zalen.
Daarnaast was de interesse in audiovisuele content groot. Nooit eerder waren zo veel Studio 100-titels te zien op streamingdiensten. Platforms als Netflix, Amazon en Streamz doen een aardige duit in het zakje om die titels aan te kopen.
Weerbaar businessmodel
Het businessmodel van Studio 100 staat vandaag vrij ver van dat waarmee de groep indertijd groot werd. Eigen muziek, tv-producties, pretparken, spektakel-musicals, kindervoorstellingen en animatiestudio's in combinatie met een goed lopende merchandise-verkoop en de aanwezigheid op streamplatformen: het ideale recept voor een zelfs-niet-door-corona-te-stoppen-winstmodel.
CEO Hans Bourlon: "Als deze resultaten iets bewijzen, is het dat we een extreem weerbaar bunisessmodel hebben. Corona heeft ons even tegen het canvas gemept en stevige littekens gemaakt. We hebben 40 miljoen euro cash zien verdampen, geld dat nooit meer terugkomt. Maar we staan vandaag sterker dan ooit weer recht. We hebben ons incasseringsvermogen getoond."
BRON: De Tijd
Comments