top of page

Plopsa trekt aanvraag voor Mechels waterpretpark in

De Plopsa Group trekt de aanvraag voor de bouw van een derde Plopsaqua in. Het waterpretpark ter waarde van 50 miljoen euro zou gebouwd worden naast Technopolis in Mechelen.


Concept © Plopsa
Concept © Plopsa

Na maanden van kritiek en ongunstige adviezen heeft de Plopsa Group haar aanvraag ingetrokken voor de bouw van een nieuw waterpretpark ter waarde van 50 miljoen euro in Mechelen. Daardoor vertraagt ook het dossier rond de bouw van een nieuw stedelijk zwembad in het complex. Dat nieuwe exemplaar moet het verouderde stedelijk zwembad aan de Geerdegemvaart vervangen.


Niet tevreden


De stad Mechelen en de Plopsa Group zijn niet blij met deze beslissing.


Steve Van den Kerkhof, CEO Plopsa: "Er moesten nog punten en komma’s worden opgekuist, rekening houdend met de opmerkingen van de Vlaamse milieumaatschappij."

Het huidige stedelijke zwembad van Mechelen is dringend aan vervanging toe. Volgens schepen van Sport Abdrahman Labsir kan die sluiting uitgesteld worden zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.


Abdrahman Labsir, Mechelse schepen van Sport: "Wij hebben de Mechelaar altijd beloofd dat zwembad Geerdegemvaart open zal blijven tot de nieuwe infrastructuur afgewerkt is. Daar houden we ons aan, daarom blijven we ook investeren in het zwembad. Twee jaar geleden nog vernieuwden we de verwarmingsketel, dus we monitoren de situatie constant."

De stad blijft vertrouwen hebben in de Plopsa Group en hoopt dat er snel een nieuwe aanvraag komt.


Abdrahman Labsir: "Ondertussen blijven we geloven in dit project en vertrouwen hebben in Plopsa Group. Men blaast hiermee niet het volledige project af, maar wil enkel een beter dossier indienen door eerst enkele knelpunten weg te werken. We hebben dit nieuwe zwembad ook écht nodig, want met Geerdegemvaart en De Nekker samen hebben we nog niet genoeg zwembadwater voor al onze scholen en verenigingen. In het nieuwe complex gaan we van 8 naar 15 banen, een verdubbeling die het probleem oplost."

Concept © Plopsa
Concept © Plopsa

Wel tevreden


Toch zijn er velen die opgelucht zijn. De voorbije maanden werden al 140 bezwaarschriften tegen het project ingediend. Ook de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie heeft al twee keer een ongunstig advies gegeven in het dossier. De Mechelse milieubeweging Groene Buffer is blij met die negatieve adviezen.


Jan De Coster van Groene Buffer: "De belangrijkste reden voor de negatieve adviezen door de provincie is de bestemming van de grond. Een deel van het gebouw zou op grond komen die bedoeld is voor zogeheten gemeenschapsvoorzieningen. Daarnaast gaf ook het Agentschap Natuur en Bos een negatief advies."

Maar de strijd is nog niet geklaard. Plopsa kan dus opnieuw een aanvraag indienen.


Jan De Coster van Groene Buffer: "Door de aanvraag in te trekken, worden al onze ingediende bezwaarschriften waardeloos. Maar belangrijker is het feit dat Plopsa zelf beseft dat het dossier duidelijk niet goed zit. Hopelijk vindt Plopsa een grond die beter geschikt is voor dit project."

BRON: VRT NWS, HLN

FOTO: PCP, Plopsa

bottom of page