top of page

Nog steeds geen cast voor 'Les Misérables'

In het najaar van 2023 gaat de Vlaamse versie van de oermusical 'Les Misérables' in première. Er is alleen een groot probleem: Studio 100 weet nog niet wie de hoofdrollen gaan vertolken.


De visual © Studio 100
De visual © Studio 100

Nog zowat een jaar te gaan voor de start van ‘Les Mis' in Vlaanderen. Dat zal zonder de vaste gezichten van Studio 100 zijn. Geen Free Souffriau, geen Jelle Cleymans, geen Lotte Stevens en ook geen James Cooke dus. De klassieke Studio 100-namen worden namelijk geweigerd door Cameron Macintosh Overseas Limited, het Britse bedrijf dat de rechten op deze internationale voorstelling beheert. Zo speelt er op dit moment in Nederland een versie in samenwerking met De Graaf & Cornelissen Entertainment en Van Lambaart Entertainment met hoofdrollen voor o.a. Milan van Waardenburg, René van Kooten, Freek Bartels en Vajèn van den Bosch. In Vlaanderen is Studio 100 dus de exploitant.


Studio 100, die normaal gezien altijd de touwtjes zelf in handen heeft, moest het dan maar verder van huis gaan zoeken. Om publiek aan te trekken zijn bekende koppen zeer belangrijk. Daarom deden er ook mensen auditie zonder enige musicalervaring, zoals Metejoor en Bart Cannaerts, met weinig succes.


De klok tikt


Cameron Macintosh Overseas Limited bewaakt de casting zeer nauwgezet, net als in andere landen waar de musical gespeeld wordt. Het Britse bedrijf heeft een zeer duidelijke visie op wie de hoofdrollen overal in de wereld mag vertolken en heeft dus al heel wat Vlaamse gegadigden afgewimpeld. Maar de tijd dringt. Begin november moet de volledige hoofdcast en de agenda met speeldata klaar zijn en volgt er een groots officieel persmoment. De ticketverkoop moet zo snel mogelijk starten, zeker met de energiecrisis in het achterhoofd.


Mogelijk biedt De Graaf & Cornelissen de oplossing. Een deel van het Nederlandse ensemble kan makkelijk bij de Vlaamse versie aansluiten. Het zou de eerste keer zijn dat er bij een Studio 100-productie zo'n groot aandeel Nederlandse castleden betrokken is. Jan Bernolet, hoofd live-entertainment bij Studio 100 Benelux, zegt in Het Laatste Nieuws dat er nauw met de Nederlandse organisator wordt samengewerkt.


Jan Bernolet: "Nederland brengt ‘Les Mis' eerder dan wij, zodat we later hun ensemble kunnen inhuren. Ook Engeland ondersteunt ons uiteraard, maar als rechtenhouder kijken ze met hun blik op onze aanpak. Ik kan formeel zeggen dat er geen probleem is met onze samenwerking, maar dat de audities trager lopen dan verwacht. Het gaat uiteraard over ‘Les Misérables', de musical der musicals, een legende, waar de personages vanuit Engeland zwaar, zeg maar heel zwaar, geprofileerd zijn. Elk hoofdpersonage moet overduidelijk voldoen aan heel veel eisen, die zij in hun hoofd hebben. Zij bepalen hoe dat personage er moet uitzien, wat dat personage exact moet en zal brengen. Daar zijn ze ontzettend streng in en doen ze absoluut geen enkele toegeving.”

In Nederland zal 'Les Misérables' op 5 maart in première gaan in Koninklijk Theater Carré. In het najaar is Vlaanderen aan de beurt.


BRON: HLN, Musicaljournaal.nl

Comments


bottom of page