top of page

Rotterdam krijgt eigen Pop-Up Theater

Entertainmentbedrijf Studio 100 bouwt dit jaar een nieuw Pop-Up Theater in het Nederlandse Rotterdam. De eerste productie die er gespeeld zal worden is een aangepaste versie van de spektakel-musical '40-45'. Het Pop-Up Theater in het Belgische Puurs heeft nog een vergunning tot en met 2023. Een samenvatting.


De rijdende tribune © Studio 100
De rijdende tribune © Studio 100

Dromen komen uit


Dromen zijn bedrog, maar niet voor Studio 100-CEO Gert Verhulst. Als kleine jongen droomde hij er al van om een eigen theaterzaal te beschikken. Met de privé-overname van de toenmalige Zuiderkroon in Antwerpen - nu Studio Zuid - en de realisatie van het Plopsa Theater in Plopsaland De Panne - nu Proximus Theater - komen die dromen ook daadwerkelijk uit. Echter, die zalen zijn relatief klein voor een gunstig winstbejag. Dus zet hij z'n zinnen op een groter project: een tijdelijk, gigantisch theater waar spektakel-musicals à là '14-18' voor een lange tijd kunnen gespeeld worden.


De succesvolle musical '14-18' wordt in 2014 opgevoerd in de Mechelse Nekkerhal. Maar Studio 100 stoot er op grenzen: de enorme zaal wordt ook verhuurd voor events van andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld de befaamde 'Kerstjumping'. De stap naar de bouw van een eigen theater waar producties niet aanleunen tegen de grens van een speeltermijn lijkt dus voor de hand liggend.


De eerste tegenslagen


Na veel overleg zien Gert Verhulst en Hans Bourlon een opportuniteit in een samenwerking met topondernemer Fernand Huts, de CEO van Katoen Natie. Het bedrijf beschikt meerdere sites in het havengebied van Beveren. Eén van die terreinen lijkt ideaal voor een tijdelijke evenementenhal. Daar zou dan een gloednieuwe spektakel-musical opgevoerd worden. Daarna zou Katoen Natie de loods opnieuw gebruiken als opslagplaats voor de haven.


De plannen worden voorgesteld © Joris Herregods
De plannen worden voorgesteld © Joris Herregods

Maar al snel knelt het schoentje. Na negatieve adviezen van onder meer de Vlaams overheid en de Maatschappij Linkerscheldeoever schrijft de gemeente Beveren geen vergunning uit om van de geplande havenloods een tijdelijke evenementenhal te maken. De zaal mag niet gebouwd worden in zogenoemd 'Sevesogebied', waar gevaarlijke stoffen worden behandeld. De Europese richtlijnen schrijven voor dat er voldoende veiligheidsafstand moet zijn tussen Sevesobedrijven en een publiek.


Ondertussen wordt de verkoop gestart van de spektakel-musical '40-45'. Veel tickethouders hebben vragen nu het niet duidelijk is waar de musical zal gespeeld worden. De verkoop stuikt inéén. Terwijl Studio 100 alternatieve locaties bekijkt, probeert het bedrijf de tickethouders gerust te stellen. "De wissel wijzigt niets aan het concept, de opstelling en het zaalplan", klonk het toen in een persbericht. "De tickethouders zullen als eerste op de hoogte gebracht worden van de nieuwe locatie."


Een nieuwe locatie


Studio 100 vindt in Puurs-Sint-Amands dé geschikte locatie. Het gaat om een site van Montea vlakbij de kruising van de A12 en de N16, strategisch perfect gelegen door de centrale ligging in Vlaanderen. Tot in maart 2017 werd het gebouw gebruikt als magazijn van kledingketen H&M. De volledige site beslaat in totaal meer dan 40.000 m2. Op het grasveld aan de gebouwen wordt een grote "tijdelijke" constructie gebouwd (met een speelveld van 70 op 70 meter, 20 meter hoog en zonder palen) waarin de voorstelling zal gespeeld worden.


Spantech, een bedrijf gespecialiseerd in tijdelijke theaterconstructies, bouwt er de grootste aluminiumconstructie ter wereld. Het artistieke concept, inclusief acht rijdende tribunes, blijft behouden. Het magazijn van het gebouw wordt gebruikt als foyer. Er wordt een binnen- en buitenparking voorzien. Omdat het niet goed bereikbaar blijkt met het openbaar vervoer zet Studio 100 een shuttlebus in die personen van en naar het treinstation van Puurs vervoert.


Grote spektakels


De spektakel-musical '40-45' gaat in première op 7 oktober 2018 en blijkt een groot succes. Het wordt met meer dan 750.000 verkochte tickets de langstlopende musical in België. Toch komt er ook heel wat kritiek. Het malfunctioneren van de GPS-tracking voor de rijdende tribunes en LED-schermen (waardoor meerdere voorstellingen worden stilgelegd of zelfs geannuleerd), de harde stoeltjes en de dure prijzen creëren frustraties bij het publiek. Toch lijkt de Vlaming de weg te vinden naar het theater.


Gert Verhulst © Joris Herregods
Gert Verhulst © Joris Herregods

Het Studio 100 Pop-Up Theater is de thuis voor grote shows en events. Naast '40-45', 'Daens', de '20 Jaar K3 Show' en de 'Samson & Gert Afscheidsshow' wordt het gebouw ook gebruikt voor tv-opnames. Denk maar de '30 Jaar VTM Show', 'De Battle' en verkiezingen van 'De Gouden Schoen'. In de toekomst schitteren er de producties 'Vergeet Barbara', 'Red Star Line' en een sprookjesmusical. De plannen voor musicals rond Sneeuwwitje en wijlen Koning Boudewijn zijn opgeborgen.


De pandemie


Het coronavirus gooit begin 2020 roet in het eten waardoor alle lopende producties meermaals worden uitgesteld. Een week na de première wordt 'Daens, de Musical', waar maandenlang intensief aan gewerkt is, lamgelegd. Op dit moment moeten er nog steeds voorstellingen van '40-45', 'Daens', 'Vergeet Barbara' en de afscheidsshow van Samson & Gert gespeeld worden die oorspronkelijk ingepland waren voor 2020. Het theater wordt omgebouwd om het publiek een zo veilig mogelijke theaterbeleving te geven.Niet zo 'pop-up'


De tijd vliegt. Het theater doet al dienst sinds 2018. Momenteel loopt de vergunning tot en met 2023. Naar alle waarschijnlijk wordt die verlengd. Dat betekent dat Studio 100 producties kan verlengen zo veel als ze willen. Het voordeel aan deze constructie is dat het theater snel en makkelijk elders kan worden heropgebouwd, mocht dat nodig zijn.


Gert Verhulst en Hans Bourlon geven openlijk toe de locatie hopen te behouden voor een zeer lange tijd. Om het mogelijk te maken dit theater definitief in Puurs-Sint-Amands te laten vestigen, moet de gemeente een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaken voor het perceel van de hal en de parkeergelegenheid rondom. Het gebied is nu immers ingekleurd als industriezone, maar moet dan omgevormd worden tot een zone van recreatie en gemeenschapsvoorzieningen.


Nederlandse kopie


Dit jaar nog begint Studio 100 aan de bouw van een nieuw Pop-Up Theater, deze keer in Rotterdam vlakbij de Nieuwe Maas. Het bedrijf gaat daarvoor een samenwerking aan met coproducent MediaLane. De gemeente moet wel nog toestemming geven voor de bouw. Als alles goed gaat, is een bewerkte versie van de musical '40-45' vanaf het voorjaar van 2023 er te zien. Het verhaal speelt zich niet meer af in België en de cast zal enkel uit Nederlanders bestaan.


Jonas Van Geel en Jelle Cleymans in '40-45' © Studio 100
Jonas Van Geel en Jelle Cleymans in '40-45' © Studio 100

Studio 100 koestert de ambitie om het kanaal over te steken en in Groot-Britannië ook een Pop-Up Theater te bouwen.


BRON: VRT NWS, Het Nieuwsblad, De Morgen, Theater.nl

bottom of page