top of page

Alles wat je moet weten over Red Star Line

Studio 100 heeft zijn nieuwe spektakel-musical voorgesteld: 'Red Star Line'. Die gaat over een koppel dat begin vorige eeuw inscheept in Antwerpen om een nieuw leven te gaan opbouwen in de Verenigde Staten. De hoofdrollen zijn afwisselend voor Jelle Cleymans en Lotte Stevens en voor Jonas Van Geel en Ianthe Tavernier. De nieuwe musical wordt vanaf 19 maart 2023 opgevoerd in het Studio 100 Pop Up Theater in Puurs.


Jelle Cleymans als Jan © Studio 100
Jelle Cleymans als Jan © Studio 100

Deze middag stelde bezieler Gert Verhulst de nieuwe spektakel-musical 'Red Star Line' voor in het Studio 100 Pop Up Theater in Puurs. Deze nieuwe Vlaamse creatie wordt dé grote opvolger van de iconische succesmusical '40-45'. Het belooft opnieuw een emotionele rollercoaster te worden met een unieke live-beleving. De bezoekers worden ondergedompeld in een wonderlijk spektakel dat je meeneemt in een ongezien avontuur, van Antwerpen tot New York, op het land en op het water.


Met Red Star Line bouwt Studio 100 stevig verder aan de traditie van prestigieuze, epische spektakel-musicals voor een zeer breed publiek over een stuk Vlaamse geschiedenis die tegelijk ook nog steeds actueel is in de huidige samenleving omwille van het onderwerp. Red Star line is een verhaal van alle tijden: van dromen en verwachtingen, van ondernemen, slagen en falen, van hoop en verlangen, van zoeken naar een beetje geluk, overkoepeld door de kracht van ware liefde die zich een weg moet banen over de grilligste golven van de Atlantische Oceaan.


Gert Verhulst, bezieler: “Na het onwaarschijnlijke succes van '40-45', ben ik bijzonder blij dat we vandaag de grote opvolger 'Red Star Line' kunnen voorstellen. Het wordt opnieuw een grote, spectaculaire productie rond een stuk Vlaamse geschiedenis dat we absoluut willen vertellen. Ik kijk in ieder geval heel erg uit naar de wereldpremière op 19 maart 2023!”

Red Star Line is ook een verhaal van bij ons. De stad Antwerpen was - einde 19e, begin 20e eeuw - het vertrekpunt van waar de grote oceaanstomers van de Red Star Line rederij richting New York vertrokken. In de authentieke gebouwen van de rederij, ter hoogte van de originele bolders op Het Eilandje is ook het indrukwekkende Red Star Line Museum gelegen. Er is dan ook rond de musical een nauwe samenwerking met de stad Antwerpen en het Red Star Line Museum. De voorstelling laat zich inspireren op het verhaal van de rederij en de levensverhalen van de Red Star Line-passagiers, die in de authentieke loodsen van het museum worden verteld.


Anja Van Mensel, CEO Studio 100: “Na de successen van 'Daens' en '40-45' hebben we met het team van Studio 100 heel wat knowhow opgebouwd om voorstellingen van dergelijke omvang te maken. Ook in deze uitdagende tijden blijven we verder investeren in onze grootse plannen. De komende maanden wordt er achter de schermen met bijzonder veel inzet en passie verder gewerkt om opnieuw een unieke ervaring voor onze bezoeker te creëren.“

Cast


Jelle Cleymans en Jonas Van Geel spelen afwisselend de hoofdrol samen met hun co-spelers Lotte Stevens en Ianthe Tavernier. Niet erg verassend, want eerder speelden Jelle en Jonas ook al de hoofdrollen in '14-18', '40-45', 'Daens' en 'Vergeet Barbara'. Het ensemble, dat al maandenlang vastligt, wordt later bekendgemaakt.


Figuratie


Ook voor deze musical maakt Studio 100 gebruik van tientallen figuranten. Zowel ervaren figuranten als nieuwelingen kunnen zich inschrijven voor de selecties. Niet enkel volwassenen zijn welkom, ook kinderen kunnen schitteren in de musical. Volledige beschikbaarheid tijdens de speelperiode is aangewezen. De eerste 'run' start op 19 maart 2023 en eindigt op 21 mei 2023, de repetities niet meegerekend.

Crew


Frank Van Laecke en Tijl Dauwe worden opnieuw aangesteld als regisseurs. Steve Willaert zorgt voor de compositie en arrangementen. Jelle Cleymans schrijft de liedjesteksten. Martin Michel en Tim Van der Straeten staan in voor de choreografie en staging.Concept


'Red Star Line' wordt opnieuw een indrukwekkende spektakel-musical. Het publiek neemt plaats op acht gigantische, rijdende tribunes, die allen gestuurd worden door een ingenieus navigatiesysteem. Daardoor krijgt dit spektakel een extra dynamisch karakter en kan het publiek genieten van een unieke 360°-beleving met de scène als middelpunt. Er wordt opnieuw gebruik gemaakt van hoofdtelefoons.Verhaal


Antwerpen, 1923


Inscheping van een passagiersboot van de Red Star Line. Honderden reizigers, hun koffers volgestouwd met illusies en hoop op een beter leven. Sommigen onder hen zullen hun droom realiseren, voor anderen wordt het avontuur één grote teleurstelling.


Jan en Marie vormen een gelukkig en hecht koppel. Het boerenleven oogt echter weinig rooskleurig, want de kleinere landbouwbedrijven moeten het afleggen tegen de opkomende automatisering die alleen herenboeren zich kunnen veroorloven. Als Jan de kans krijgt om in Amerika als ingenieur aan de slag te gaan, gaat hij op het aanbod in. Marie zal hem later achterna reizen. Manipulatie en onwetendheid zorgen er echter voor dat hun liefde dreigt ten onder te gaan door de afstand.


Als een drama zich in het arbeidersgezin Steyaert voltrekt, beslist vader Steyaert naar Amerika te vluchten, in de hoop er een nieuw en anoniem leven op te bouwen. De grote oversteek verloopt echter niet zonder gevaar. Geraken alle gezinsleden veilig op hun eindbestemming?


Het nagebouwde schip © Studio 100
Het nagebouwde schip © Studio 100

50.000 tickets


De productie slaat duidelijk aan bij het Vlaamse publiek, want inmiddels zijn er al 50.000 tickets verkocht. Binnenkort worden er nieuwe voorstellingen aangekondigd.


Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux: "Na een geslaagde persconferentie, voelden we meteen dat we er met deze nieuwe productie opnieuw in slagen om een breed publiek aan te spreken. In deze uitdagende tijden zijn wij dan ook bijzonder verheugd dat de teller voor 'Red Star Line' al op 50.000 tickets staat! Dat is alvast een heel mooi compliment."

TICKETS & INFO: redstarline.nu

BRON FOTO'S & VIDEO'S: Studio 100

Comments


bottom of page