top of page

Licht op groen voor Plopsaqua Mechelen

Na zes jaar trial en error heeft het project rond een nieuwe Plopsaqua in Mechelen een vergunning gekregen. Op de huidige parking naast het wetenschapspark Technopolis zal Plopsa haar derde zwemparadijs bouwen.


© Plopsa
© Plopsa

Het Plopsaqua-park in Mechelen zal uit twee delen bestaan: een sportief stedelijk zwembad met drie baden en een recreatief gedeelte met onder meer wildwaterbanen, een buitenbad, een zwembad voor de allerkleinsten en een glijbanentoren. In de recreatieve zone zullen ook populaire figuren te zien zijn als Kabouter Plop, Maya de Bij, Samson en Bumba.


Lange procedure


Het heeft voor Plopsa heel wat voeten in de aarde gehad om een vergunning te krijgen.


 Greet Geypen, schepen van Ruimtelijke Ordening: "De stad is heel streng geweest in het beoordelen van de vergunning. Wij wilden enkel een vergunning geven als de provinciale omgevingscommissie unaniem akkoord zou gaan. Dat gaat dan over bijvoorbeeld de Vlaamse milieumaatschappij, het Agentschap Natuur en Bos en Pidpa. Het is uiteindelijk een degelijk dossier geworden dat rekening houdt met alle aspecten zoals mobiliteit, natuur en geluid."

Abdahman Labsir, schepen van Sport: "Met dit project verdubbelen we onze capaciteit. Zo komt er een zwembad met meer dan 15 banen voor scholen en sportclubs. Het wordt ook uitgerust met een speciale zone van 4 meter diep voor duikers. Daarnaast krijgt het nog een extra bad van 25 meter en een instructiebad voor beginnende zwemmers."

© Plopsa
© Plopsa

De bouw


Plopsa kan nu starten met het plannen van de bouw van het waterpark. Die zal zo'n 18 maanden duren.


Carl Lenaerts, CEO van Plopsa: "Het is de bedoeling om in september te starten met de bouw. Het was een werk van lange adem, maar we hebben geluisterd naar alle betrokken partijen en nu hebben we eindelijk onze vergunning beet. Wij hopen om de deuren in de zomer van 2026 te kunnen openen."

© Plopsa
© Plopsa

Kritiek


Toen Plopsa de plannen voor het eerst uit de doeken deed, was niet iedereen even enthousiast. In het eerste openbare onderzoek voor de vergunning zijn er meer dan 140 bezwaarschriften ingediend. De actiegroep Groene Buffer heeft ook 10.000 handtekeningen verzameld tegen de komst van Plopsaqua. De actiegroep maakt zich vooral zorgen over het bos dat moet verdwijnen om het zwempark te kunnen bouwen.


Jan De Coster van Groene Buffer: "We wisten dat het eraan zat te komen, maar wij worstelen met de manier waarop het is gebeurd. Er zijn tijdens de laatste bezwaarronde nog eens 704 bezwaarschriften ingediend, maar die mensen hebben nooit reactie gekregen. Dat maakt me boos, zeker omdat wij in een democratie leven en er wordt totaal geen rekening gehouden met ons. Ze hebben ook bijna niets aangepast, het huidige plan is bijna helemaal hetzelfde als het eerste plan. De stad heeft ook een boscompensatie beloofd en dat lijkt op papier heel mooi, maar je kan een volwassen boom niet compenseren met kleine boompjes. Je haalt ook de natuurlijke habitat weg van de dieren die daar leven en dat valt niet te compenseren."

De actiegroep heeft al aangekondigd dat ze in beroep zal gaan tegen de omgevingsvergunning. Technopolis is wel heel tevreden met de komst van Plopsaqua en hoopt tegen 2028 400.000 bezoekers te ontvangen.


BRON: Plopsa, Stad Mechelen, VRT NWS, Het Nieuwsblad

MEER INFO: mechelen.be

Kommentare


bottom of page