top of page

Koen Crucke boos over Kerstshow: "Gedaan is gedaan"

Koen Crucke en Walter Baele spelen dit jaar niet mee in de Samson & Marie Kerstshow. Studio 100 wil de focus verleggen naar nieuwere personages. Koen Crucke is er niet mee gediend.


Samson & Marie Kerstshow 2022-2023 © Studio 100
Samson & Marie Kerstshow 2022-2023 © Studio 100

In de kerstvakantie trekken Samson & Marie opnieuw naar De Panne, Antwerpen en Roosendaal voor hun tweede Kerstshow samen. Deze keer niet met de iconische personages Alberto Vermicelli (Koen Crucke) en Eugène Van Leemhuyzen (Walter Baele). Wél met Meneer de Burgemeester (Walter De Donder), brandweerman Bill (Michiel de Meyer) en bakkerin Florentine (Martine de Jaeger). Studio 100 wil inzetten op personages die geïntroduceerd zijn in de Samson & Marie-reeks 'IJsjestijd'.


Woordvoerder Ann Janssens: "Dat wil niet zeggen dat ze in de toekomst niet zullen opduiken. Momenteel ligt onze focus gewoon op die andere personages."

'IJsjestijd' met brandweerman Bill © Ketnet
'IJsjestijd' met brandweerman Bill © Ketnet

Koen Crucke, die al 33 jaar de rol speelt van de zingende kapper Alberto Vermicelli, is niet blij met het nieuws. Het werd hem telefonisch meegedeeld, twee weken voor de laatste voorstellingen in Roosendaal in februari.


Koen Crucke: "Baele, De Donder en ik kregen te horen dat we niet langer nodig waren voor de Kerstshow. Blijkbaar mag De Donder nu alsnog meedoen. Ik gun het hem, maar ik weet niet waarom. Uiteraard moeten er nieuwe personages komen, we kunnen dit niet doen tot we 90 zijn, maar ik had het zeker nog tien jaar willen doen. Ze hebben ons gezegd dat mocht de Kerstshow dit jaar geen succes zijn, we volgend jaar wél weer mogen meedoen. Als het nieuwe niet werkt, halen we het oude weer van stal? Zo niet hé. Voor mij is dit het definitieve einde. Gedaan is gedaan."

In Showbits bij HLN zegt Crucke maandenlang afgezien te hebben van het nieuws. Hij speelde sinds 1991 de rol van Meneer Spaghetti in de Samson & Gert Kerstshows, met uitzondering in 2006, 2007 en 2008. Vorig jaar speelde hij ook mee in de allereerste Samson & Marie Kerstshow.


Koen Crucke als Alberto in de Kerstshow van 1996 © Studio 100
Koen Crucke als Alberto in de Kerstshow van 1996 © Studio 100

Ook Walter Baele, die sinds 1998 de rol vertolkt van gemeentesecretaris Eugène Van Leemhuyzen, speelt dit jaar niet mee.


Walter Baele: "Het klopt dat het gebeurt op vraag van Studio 100, maar eigenlijk wou ik zelf al stoppen na de afscheidsshows met Gert. Ze wilden Crucke, De Donder en mij echter graag nog inzetten voor de eerste Kerstshow met Marie vorig jaar. Voor haar was het een nieuw avontuur en ze had graag drie ervaren acteurs naast zich. Eigenlijk ben ik niet triest of rouwig dat het voor mij gedaan is. Ik zal er geen traan voor laten.

De acteurs zijn al jarenlang vaste personages naast Samson © Studio 100
De acteurs zijn al jarenlang vaste personages naast Samson © Studio 100

Volgens Walter De Donder, die in elke Kerst- en Zomershow de rol van Burgemeester Modest speelde, komt het niet als een donderslag bij heldere hemel dat Studio 100 enkele oudere personages op stal zet. Hij kent de nieuwe nevenpersonages al omdat hij meespeelde in 'IJsjestijd', maar toch zal het voor hem wennen zijn zonder Crucke en Baele aan zijn zijde.


Walter De Donder: "De afscheidsshows met Gert waren prachtige en onvergetelijke momenten voor ons allen, maar we voelden dat voor ons het einde in zicht was", zegt hij. "Blijkbaar kiest Studio 100 toch voor continuïteit door een van die oudere figuren aan boord te houden. Ik doe dit al 33 jaar en ben het hoge tempo gewoon. Ik voel dat ik het nog aankan. De jonge garde staat daar soms van te kijken. In musicals spelen ze doorgaans een voorstelling per dag, wij werken soms drie voorstellingen per dag af."

VanBurAl


Crucke, De Donder en Baele werken de komende maanden wel nog enkele zogenoemde Vanbural-shows af waarbij ze oude hits van Samson & Gert in een discojasje brengen. Waar en wanneer ze optreden is nog niet bekend.Zomersingle


We zouden het bijna vergeten: Samson & Marie hebben een nieuwe zomersingle. 'De Antillen' is vanaf nu overal te beluisteren. Er is geen sprake van een nieuw Samson & Marie-album.BRON: VRT NWS, HLN, Studio 100

TICKETS & INFO: studio100.com

bottom of page