top of page

Studio 100 naar Raad van State tegen toekenning radiolicenties

Entertainmentbedrijf Studio 100 heeft beroep ingediend bij de Raad van State nadat het vorige maand naast een landelijke radiofrequentie op de FM-band voor de zender Spring gegrepen heeft. Dat schrijft De Tijd. Studio 100 vraagt dat de zaak met spoed behandeld wordt en dat in afwachting van een uitspraak de eerdere toewijzingsbeslissing geschorst wordt.Studio 100 heeft een beroep ingediend bij de Raad van State in het lopende radiodossier. Het bedrijf zegt dat Nostalgie niet had mogen meedingen naar een licentie, omdat het dossier niet aan de erkenningsvoorwaarden van het mediadecreet voldoet. Daarnaast vindt Studio 100 ook dat er heel wat schort aan de toewijzingsprocedure, die onder leiding stond van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Als de Raad van State Studio 100 daarin volgt, komen ook de licenties van Qmusic en Joe in het gedrang.


Hans Bourlon © BELGA
Hans Bourlon © BELGA

Begin februari kende het kabinet van minister Dalle na een uitgebreide procedure de drie beschikbare licenties toe aan de zenders Qmusic en Joe (beide DPG Media) en Nostalgie (Mediahuis), terwijl Studio 100 met zijn project Spring uit de boot viel.


Studio 100-CEO was zeer ontgoocheld. Het entertainmentbedrijf had daarom via een aangetekende brief aan minister Dalle gevraagd om de erkenning van Nostalgie in te trekken en aan Spring toe te kennen. Naar eigen zeggen voldoet Nostalgie niet aan de erkenningsvoorwaarde in het mediadecreet die voorschrijft dat een landelijke omroep over een eigen redactie moet beschikken die voornamelijk uit beroepsjournalisten bestaat.


Aangezien Dalle niet op die eis inging, vraagt Studio 100 aan de Raad van State om het dossier onder de loep te nemen. De vraag is of wat Nostalgie in zijn dossier schrijft, voldoet aan de voorwaarde van een eigen redactie uit het mediadecreet. Een andere kwestie is of de Mediahuis-zender met zijn voorstel om nieuwsuitzendingen te regionaliseren een erkenningsvoorwaarde schendt.


Over die punten was tijdens de procedure al heel wat discussie. Dalle vroeg daarom juridisch advies aan twee advocatenkantoren. De minister volgde hun advies om Nostalgie te erkennen, omdat volgens hen die keuze het minst rechtsonzekerheid zou creëren. Maar helemaal overtuigd waren ze dus niet.


De gevolgen


Als de Raad van State beslist dat de procedure niet koosjer werd opgevolgd, moet het geheel integraal worden overgedaan. Dan is niet alleen de toekomst van Nostalgie onzeker, maar ook die van Qmusic en Joe. Minister van Media Dalle neemt akte van de stappen die Studio 100 gezet heeft. Hij is ervan overtuigd dat zijn beslissing over de radiolicenties sterk onderbouwd is en dat die verdedigd zal worden door de Raad van State. Wordt vervolgd.


DPG Media: "Qmusic en Joe hebben het uitstekend gedaan tijdens de voorbije selectieprocedure. Een deskundige jury en een steekproef van meer dan 2.000 Vlamingen hebben hoge scores gegeven aan onze inhoudelijke projecten. We hebben alle vertrouwen in het proces dat desondanks wordt opgestart en betreuren het juridische steekspel, waarbij gefocust wordt op procedures in plaats van inhoud en creativiteit. Ondertussen blijven Joe en Qmusic uiteraard radio maken voor de miljoenen luisteraars die dagelijks urenlang naar beide zenders luisteren.'

BRON: VRT NWS, De Tijd

bottom of page