top of page

Studio 100 krijgt geen radiolicentie: "We zijn ontgoocheld"

Mediabedrijf Studio 100 krijgt geen radiolicentie en dus geen zender op de Belgische FM-band. Dat heeft Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V) bekendgemaakt in een korte persconferentie. Er verandert in feite dus niets: Qmusic, Joe en Nostalgie kunnen blijven uitzenden via FM.


Inkomhal © Studio 100
Inkomhal © Studio 100

Veel spanning in radioland: vandaag werd beslist welke drie commerciële zenders een plekje verdienen op de Belgische FM-band. Er waren vier gegadigden. Studio 100 valt met de zender Spring uit de boot. Volgens minister Dalle hadden deze drie gekozen zenders de beste dossiers.


De dossiers werden op twee manieren beoordeeld. Het consultancybedrijf Deloitte onderzocht in hoeverre de dossiers voldeden aan de zes criteria die de Vlaamse Regering vooropgesteld had. Dat zijn programma-aanbod, media-ervaring, financieel plan, businessplan, technische infrastructuur en inzet op digitalisering.


Via het onderzoeksbureau Insites Consulting werden ook meer dan 2.400 Vlamingen bevraagd. Zij kregen een aantal audiodemo's te horen en konden aan de hand daarvan hun voorkeur laten blijken. Beide onderzoeken schoven Qmusic, Joe en Nostalgie naar voren als de beste. Qmusic kreeg een quotering van 94%, Joe 92%, Nostalgie 80% en Spring 75%.


Benjamin Dalle: "De drie beste hebben het gehaald, maar de vierde was ook een goede kandidaat. Er waren geen slechte dossiers."

Qmusic is na Radio 2 de grootste radiozender in Vlaanderen met een marktaandeel van 13 procent. Joe staat op de derde plaats met 10 procent marktaandeel. Nostalgie haalt een aandeel van 7 procent en komt als zesde in het rijtje van meest beluisterde radiozenders.


Hans Bourlon © VRT NWS
Hans Bourlon © VRT NWS

"Subjectieve stemming"


Bij Studio 100 klinkt in een persbericht vooral ontgoocheling.

Hans Bourlon: "We hebben hier heel lang aan gewerkt en geloofden er ook echt in. We willen graag de motivering gedetailleerd analyseren. We bekijken welke verdere stappen we kunnen nemen. Enkel digitaal uitzenden is geen optie."
Hans Bourlon: "Hoe beoordeel je een bestaande zender tegenover een project dat in de stijgers staat en enkel op papier bestaat? Het is een conservatieve keuze."

BRON: VRT NWS, Belga, Studio 100

コメント


bottom of page