In het pretpark Plopsaland De Panne is de populaire attractie 'The Ride to Happiness' tijdens een rit vastgelopen. Negen inzittenden werden pas na zes uur bevrijd en onderkoeld overgebracht naar het ziekenhuis. De precieze oorzaak van het voorval is nog niet duidelijk.
Zaterdag 19 februari omstreeks 17 uur valt 'The Ride to Happiness' in Plopsaland De Panne stil. De attractie, die vorig jaar pas werd geopend, is een publiekstrekker van achtbaanfans van over de hele wereld en is meermaals verkozen tot één van de beste rollercoasters ter wereld. Dit voorval komt dus zeer onverwacht.
Op dat moment zitten er negen mensen in de attractie. Het gaat om drie Duitsers, één Nederlander en vijf Vlamingen. Het treintje blijft steken op 37 meter hoogte. Gelukkig hangen de inzittenden niet ondersteboven. Om 17.26 uur wordt Brandweer Westhoek opgeroepen. Het park sluit vervroegd de deuren.
Trage reddingsactie
Een crisiscel wordt opgericht, gecoördineerd door de burgemeester van De Panne Bram Degrieck. Acht ambulances, een MUG- en een Paramedisch Interventie Team komen ter plaatse voor de opvang en de verzorging van de slachtoffers.
Omdat ze vastzitten op 37 meter hoogte is het wachten op één van de hoogste kranen van de brandweer. Pas om 21 uur arriveert die en wordt er een eerste poging ondernomen om de mensen te bevrijden. De felle wind bemoeilijkt de reddingsoperatie. Om de mensen veilig te bevrijden moeten ook nog de gondels van de attractie geforceerd worden. Dat neemt allemaal bijzonder veel tijd in beslag, want pas om 23.30 uur worden de laatste personen gered. Na een medische check-up worden ze afgevoerd naar ziekenhuizen in Veurne en Oostende met onderkoelingsverschijnselen.
Plopsa-CEO Steve van den Kerkhof: “De attractie is stilgevallen op een plek, waar je het totaal niet verwacht. We zijn vooral blij dat iedereen goed en wel opnieuw op de grond raakte."
Geen gewonden
Gistelnaar Tristan Denorme (17) werkt al sinds 2019 als jobstudent in Plopsaland. Hij was één van de negen personen die vast kwam te zitten in de attractie. Hij zegt aan HLN zelf nooit schrik te hebben gehad.
Tristan: "Ik kreeg een euforisch gevoel toen we vast kwamen te zitten. Het leek me echt uniek om op zo’n hoogte even te vertoeven. Door de hevige wind begonnen de karretjes gevaarlijk te schudden. Gelukkig waren we allemaal pretparkfans. Paniek was er dus nooit. Momenteel wil ik zo snel mogelijk opnieuw op de rollercoaster.. Het zal misschien wat raar voelen, maar zoals ik me nu voel, zal ik me sowieso opnieuw aan een ritje wagen."
In een tent kreeg Tristan, net als de anderen, de eerste zorgen toegediend.
Tristan: “Ik was licht onderkoeld. Ik kreeg de nodige dekens en werd naar de spoeddienst van het AZ Damiaan in Oostende gebracht met de ambulance. Een uurtje later mocht ik naar huis.”
Compensatie
De slachtoffers ontvangen binnenkort een vorm van compensatie. Dat belooft Plopsa-CEO Van den Kerkhof. Ook muziekfestival Tomorrowland heeft al aangeven een geste te doen voor de slachtoffers.
Steve Van den Kerkhof: “We nodigen die mensen uit voor een verblijf in het Plopsa Hotel en het park opnieuw gratis te bezoeken."
De oorzaak
De oorzaak van het voorval wordt op dit moment nog onderzocht. De felle wind heeft volgens Van den Kerkhof er niets mee te maken.
Steve Van den Kerkhof: "Iedereen dacht meteen aan de wind, maar een dergelijke attractie heeft een windmeter en die gaf aan dat we nog zo’n 25 procent onder de maximale toegelaten windsnelheden zaten. We zetten de grens zelfs scherper dan de attractiebouwer. Dus dat kan het niet geweest zijn.”
De attractie blijft gesloten tot men de exacte oorzaak weet. Het parket van West-Vlaanderen heeft een technisch deskundige aangesteld om de oorzaak te onderzoeken. Er komt ook een nieuwe keuring door de gerenommeerde Duitse fabrikant Mack Rides. Het pretpark heeft intussen de K3 Roller Skater en Anubis the Ride stilgelegd door mogelijke nieuwe rukwinden.
BRON: VRT NWS, HLN, FOCUS-WTV, Het Nieuwsblad, Looopings
Comentários