top of page

Plopsa wint in zaak contractbreuk Polen

In Polen verbrak het Nederlandse pretparkbedrijf Momentum Leisure de samenwerking met Plopsa. Daardoor ontvangt moederbedrijf Studio 100 nu een schadevergoeding.


© PlopsaFansite
© PlopsaFansite

De Plopsa Group mag 3,4 miljoen euro bijschrijven op de rekening. Het pretparkbedrijf incasseert dat bedrag als schadevergoeding van Leisure & Holiday Parks Poland, een onderdeel van de Nederlandse groep Momentum Leisure. Dat blijkt uit een vonnis van de ondernemingsrechtbank van Antwerpen, dat de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad in handen kreeg.


De zaak leidt terug tot het ontslag van Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof in maart 2023. Die werd aan de deur gezet nadat onderzoek van De Tijd aan het licht had gebracht dat bij Plopsa jarenlang sprake was van een toxische werkcultuur. Na een uitgebreid intern onderzoek besliste Studio 100 om Van den Kerkhof de laan uit te sturen.


Momentum baat in Polen drie pretparken uit in het thema Maya de Bij, een figuurtje uit de portefeuille van Studio 100. Behalve die licentiedeal hield de samenwerking ook in dat Plopsa minderheidsaandeelhouder werd van de Poolse parken, en dat de Belgische groep instond voor de operationele uitbating ervan.


Maar na het ontslag van Van den Kerkhof zegde Momentum-dochter Leisure & Holiday Parks Poland dat contract op. Volgens Momentum had het ontslag van de CEO nadelige gevolgen voor de Poolse parken.


De eenzijdige verbreking van het contract was dan weer niet naar de zin van Studio 100. Uiteindelijk werd na een arbitrageproces beslist dat Momentum een verbrekingsvergoeding moet betalen aan Plopsa. Omdat die op de afgesproken datum niet werd gestort, liet Plopsa begin dit jaar beslag leggen bij Momentum, en trok het naar de ondernemingsrechtbank in Antwerpen.


Die gaf het Momentum-dochterbedrijf onlangs de opdracht om 3,4 miljoen euro aan schadevergoeding te betalen. Dat zou ondertussen gebeurd zijn, aldus Het Financieele Dagblad. Een tegenclaim van Momentum tegen Plopsa, waarin het 3 miljoen euro eiste, werd dan weer afgewezen.


Daarmee zijn de operationele banden tussen Plopsa en de Poolse parken definitief doorgeknipt. Wel blijft Plopsa aandeelhouder, met 21 procent van het kapitaal in handen, en blijft de licentiedeal overeind.


BRON: De Tijd

Comments


bottom of page