top of page

Nieuwe versie '14-18' in première

De reacties van het publiek en de pers zijn overduidelijk: de nieuwe versie van de musical '14-18' is in alle opzichten de beste productie van Studio 100 ooit. Het spektakelgehalte gaat hand in hand samen met de emotionaliteit van het verhaal.


© Studio 100
© Studio 100

'14-'18' was in 2014 de allereerste spektakel-musical van Studio 100. De naar voor en naar achter rijdende tribune in combinatie met de rijdende decorstukken op het gigantische toneel deden toen alle monden openvallen. Voeg daaraan toe: een pakkend verhaal, wondermooie muziek en een indrukwekkende cast en je hebt alle troeven in huis om geschiedenis te schrijven.


En dat deed Studio 100. '14-18' werd het startschot van een nieuw parcours binnen het bedrijf. Kabouter Plop, Piet Piraat en Samson verschoven meer en meer naar de achtergrond om voorrang te geven aan grote musicalproducties voor een niet-kinderpubliek. Ook de daaropvolgende massaproducties '40-45' en 'Red Star Line' waren een groot succes.


Toch kon Studio 100 het uitermate hoge niveau van '14-18' niet evenaren, zelfs niet in een nieuwe setting met betere technologische snufjes. De musical over de Eerste Wereldoorlog bleef nazinderen. En dat doet het met de herneming nu opnieuw.


© Studio 100
© Studio 100

Met al meer dan 100.000 tickets op de teller belooft deze versie opnieuw een overweldigend succes te worden. Aan het verhaal is er bijna tot niets veranderd. Dat hoeft ook niet met zo'n waanzinnig goed script. Hier en daar is er muziek bijgevoegd of weggehaald. De voorstelling wordt bijna filmisch door de hoofdtelefoons, de rondrijdende tribunes en de ultrahoge LED-schermen. Je komt ogen te kort. De tribunes zoomen in op kleine settings waardoor je je in het verhaal waant. Bij de veldslagen voelt het alsof je er zelf deel van uitmaakt. En toch zit je nog steeds in een theater.


© Studio 100
© Studio 100
Hans Bourlon: “Voor deze nieuwe versie van '14-18' hebben we al onze troeven in de strijd gegooid: het aangrijpende verhaal en prachtige muziek komen perfect tot hun recht in ons Pop-Up Theater in Puurs. Ik ben onder de indruk van de fantastische vertolking van onze ijzersterkte cast, een mengeling van nieuw talent en gevestigde waarden.”

Anja Van Mensel: “Het is niet alleen een aangrijpend oorlogsverhaal, maar ook een heel menselijk verhaal over vriendschap, liefde en de wil om te overleven. De gruwel van oorlog is vandaag helaas alomtegenwoordig. We hopen dat deze voorstelling niet alleen een moment van ontroering, maar ook van reflectie kan bieden.”

De spektakel-musical '14-18' vertelt het aangrijpende verhaal van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van vier boezemvrienden uit een klein Vlaams dorpje, wiens levens voorgoed veranderen wanneer ze aan het front gaan vechten. Hun verhaal is er een van vriendschap, liefde en de wil om te overleven onder de meest extreme omstandigheden.


De creatives zijn nog altijd topnamen uit de (inter)nationale musicalwereld. Het script en de regie zijn in handen van Frank Van Laecke, de muziek werd gecomponeerd door Dirk Brossé en de script- en liedteksten zijn geschreven door Allard Blom.


© Studio 100
© Studio 100

Er verschijnt geen nieuw cd-album met de muziek. Het nieuwe nummer 'Niemandsland' dat gezongen wordt door Peter Van de Velde, wordt binnenkort wel op de streamingdiensten gezet.


'14-18' is vanaf nu te zien in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs.


TICKETS & INFO: 14-18.nu

BRON: Studio 100

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page