Studio 100

Studio 100 helpt in zoektocht naar nieuwe pleegouders

In samenwerking met Pleegzorg Vlaanderen is Studio 100 gestart met de campagne ‘Studio100steboven’. De Studio 100-figuren worden ingezet om pleegzorg in de kijker te zetten en om op zoek te gaan naar nieuwe pleeggezinnen om de 600 kinderen en jongeren die momenteel wachten op een plaats, een nieuwe thuis te geven.

Studio 100 zal tal van acties opzetten om pleegzorg meer onder de aandacht te brengen. De campagne werd eerst aangekondigd bij de pleegkinderen zelf: ze konden laten weten op welke Studio 100-personage hun pleegouder het meeste leek. Zo’n 800 pleegkinderen stuurden een brief.

“In het verhaal van Studio 100 staan kinderen altijd centraal”, zegt Anja Van Mensel, CEO van Studio 100. “We hopen dat we door onze verhalen en figuren de kindertijd van elk kind een stukje onvergetelijker maken. Maar hoewel elk kind kostbaar is, loopt niet bij iedereen alles even vlot. Net daarom bleef het verhaal van pleegzorg ons beklijven. Met ‘Studio100steboven’ willen we iets betekenen voor kinderen die door een moeilijke thuissituatie voor korte of lange tijd een ander gezin nodig hebben. Daarom engageren we ons om Pleegzorg te ondersteunen en in de kijker te zetten.”

“Wanneer pleegkinderen in een pleeggezin gaan wonen, moeten ze alles achterlaten wat voor hen vertrouwd aanvoelt”, zegt Jan Brocatus van Pleegzorg Vlaanderen. “Hun wereld wordt letterlijk ondersteboven gedraaid. In hun nieuwe gezin moeten ze zich aanpassen aan nieuwe regels, nieuwe gewoonten. Dat is voor een kind niet altijd even gemakkelijk. Op dat moment spelen sommige Studio 100-figuren al een cruciale rol: want net zoals ze bij hen thuis misschien naar ‘Maya De Bij’ of ‘Campus 12’ konden kijken, vinden ze ook in hun nieuwe gezin dezelfde magische personages of verhalen terug. Op die manier biedt Studio 100 vaak nu al een houvast voor pleegkinderen om zich thuis te voelen in hun pleeggezin.”

Volgens Brocatus wachten vandaag 600 kinderen op een plaats in de pleegzorg. “Dat Studio 100 zich nu wil inzetten om samen op zoek te gaan naar nieuwe pleeggezinnen, vinden we een ongelooflijk waardevol gebaar.”

Pleegouder Jan

“Onze 7-jarige pleegzoon is een heel gewone jongen met een blonde kop”, vertelt Jan Bernolet (39) uit Melle. Hij is pleegvader én medewerker van Studio 100. “Je krijgt er natuurlijk een familie bij – met wie we overigens heel goed samenwerken – maar die andere waarden en normen heeft en met wie je rekening moet houden. Onze zoon voelt aan als een eigen kind, maar dat is natuurlijk niet zo. Soms is dat moeilijk. Dat hij bij ons woont, kan elk moment stoppen. Die gedachte hebben we moeten loslaten, want anders is het niet te doen.”

© Wannes Nimmegeers – Jan Bernolet (rechts) werkt bij Studio 100 en vangt met zijn partner Hans Robert een pleegzoon op.

Acties

Studio 100 werkt hier graag aan mee. Door middel van verschillende acties wil het productiebedrijf Pleegzorg Vlaanderen in de kijker zetten. Op deze manier zullen nieuwe gezinnen pleegzorg mogelijk overwegen.

Alle pleegkinderen kregen afgelopen zomer een brief van Pleegzorg met de vraag hoe hun leven ‘ondersteboven’ werd gehaald toen ze bij hun pleeggezin gingen wonen, en aan welke Studio 100-figuur hun pleegmama/papa hen doet denken. Elk kind krijgt als dank een gepersonaliseerde poster met de daarop de figuur aan wie hun pleegouder hen doet denken, en een filmpje van enkele Studio 100-figuren. Dit verhaal wordt verder doorgetrokken op social media, waarin mensen worden opgeroepen om te checken of er ook in hen een pleegouder schuilt.

Pleegzorg was aanwezig op het ‘Studio 100 Zomerfestival’ in Boom met een stand om mensen te informeren. Vijftien pleeggezinnen werden uitgenodigd om te genieten van het festival.

Er komt een plexi-box in het Pop-Up Theater in Puurs, waarin bezoekers hun drankkaartjes waar nog een saldo opstaat kunnen achterlaten. De opbrengst wordt gebruikt om de werking van Pleegzorg te ondersteunen.

Studio 100 zal Pleegzorg Vlaanderen het nodige materiaal bezorgen om in elke provincie een bezoekersruimte helemaal op maat van de kinderen in te kleden, zodat de kinderen hun natuurlijke ouders op een leuke, warme en herkenbare plek kunnen ontmoeten.

Er komt ook een uitdaging voor de pleegouders met als doel extra pleeggezinnen te werven. Missie geslaagd? Dan mogen ze met het hele gezin gratis naar de Samson & Gert Afscheidsshow!

Studio 100 bezorgt een aantal pleeggezinnen een onvergetelijke dag door tickets te voorzien voor de Studio 100-shows. De aftrap werd al gegeven bij het Zomerfestival, maar ook voor enkele andere shows zullen er een aantal plekjes voorzien worden voor pleeggezinnen.

Pleegzorg is voor veel kinderen en jongeren een rollercoaster. Enkele jongeren zullen dit toelichten tijdens een ritje in de rollercoasters van Plopsaland, met een go-pro op het hoofd.

In december brengt K3 een nieuwe single uit rond het thema pleeggezinnen. Verschillende pleegkinderen en hun (pleeg)ouders zullen in deze clip figureren. Rond dit nummer zal ook nog een leuke actie naar dansscholen op touw worden gezet.

Meer info?

Pleegzorg Vlaanderen zoekt op dit moment nog heel wat pleeggezinnen die zich willen openstellen om kinderen kort, lang of af en toe een weekend op te vangen in hun gezin.

Wil je meer weten? Dan kan je steeds bellen naar het telefoonnummer 0800-30 181 of surfen naar www.pleegzorgvlaanderen.be.

BRON: Studio 100, Pleegzorg Vlaanderen, HLN, Het Nieuwsblad
FOTO: Studio 100, Pleegzorg Vlaanderen, HLN
VIDEO: Studio 100, Pleegzorg Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *