Maya de Bij

Studio 100 haalt slag thuis: Greenpeace moet Maya-campagne stoppen

Greenpeace moet stoppen om de beelden van Maya de Bij te gebruiken voor campagnes. Anders riskeert de organisatie een dwangsom tot 1 miljoen euro.

In mei 2018 lanceerde Greenpeace een campagnevideo waarin Maya de Bij reclame maakte voor Maya de Bij-sigaretten. De boodschap was dat Studio 100, met zijn Maya de Bij-charcuterie, producten op de markt brengt die slecht zijn voor de gezondheid van kinderen. Greenpeace wil dat kinderen minder bewerkt vlees eten om hun gezondheid niet te schaden en de natuur te sparen.

Topman Hans Bourlon kon het filmpje niet smaken. “Dit is geen parodie maar een aanval met de twee voeten vooruit. Greenpeace vergelijkt iets wat kankerverwekkend is, roken, met het eten van een stukje worst. Het is een associatie buiten proportie. Kinderen begrijpen dit niet. Het enige wat hen bijblijft, is het figuurtje Maya dat rookt.”

Bourlon wijst erop dat Studio 100 in Spanje met Greenpeace heeft samengewerkt aan een campagne om bijen te beschermen. In die campagne speelt Maya een belangrijke, positieve rol. Hij vindt het dan ook heel jammer dat Greenpeace Maya in België gebruikt om een negatieve campagne te voeren. Daarop heeft Bourlon beslist Greenpeace België te dagvaarden.

De Nederlandstalige handelsrechtbank in Brussel besluit nu om Studio 100 over de hele lijn in het gelijk te stellen. De rechtbank meent dat Greenpeace, door de beelden van Maya de Bij te gebruiken zonder toestemming van Studio 100, het exploitatierecht heeft geschonden van het bedrijf, net als de morele rechten van Waldemar Bonsels Stiftung, een vennootschap naar Duits recht dat de auteursrechten van Maya de Bij beheert.

Greenpeace had zich verdedigd door te stellen dat de campagne een parodie was, maar ook dat argument veegde de rechtbank van tafel.

Greenpeace moet de campagne stoppen op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag en per inbreuk. Het plafond ligt op één miljoen euro. De campagne van Greenpeace in Spanje om de bijen te redden valt hier buiten.

BRON: VRT NWS, Vtm Nieuws, De Tijd
FOTO: Greenpeace, Studio 100
VIDEO: Greenpeace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *