40-45 Daens

Studio 100 brengt musical ‘Daens’ terug tot leven

Groot nieuws voor de fans van de Studio 100-musicals: het musicalspektakel van Studio 100 voor volwassenen uit 2008 komt terug. ‘Daens’ speelt vanaf eind 2019 afwisselend met ’40-45′ in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Peter Van de Velde speelt de hoofdrol van priester Daens.

Nog elke dag worden er honderden tickets gekocht voor de Spektakel-Musical ’40-45′. Door het aanhoudende succes zijn er voorstellingen ingepland tot december 2019. Daarmee is ’40-45′ de langst spelende musical in Vlaanderen ooit. En als het van Studio 100 afhangt, komen er nog speeldata bij.

Vanaf dan zal de musical wel afgewisseld worden met een oude bekende: ‘Daens’. De musical uit 2008 was een schot in de roos. Meer dan 200.000 mensen gingen toen kijken naar de bewerking van de film ‘Daens’ van Stijn Coninx. Bij de Vlaamse Musicalprijzen in 2009 heeft ‘Daens’ maar liefst 8 prijzen gewonnen en was het genomineerd in 13 categorieën.

“Ik had eerder al met veel plezier meegewerkt aan Kerstshows van Samson & Gert, maar ‘Daens’ was van een heel ander kaliber”, zegt regisseur Frank Van Laecke in de Gazet van Antwerpen. “Het was ook vernieuwend door de locatie in Antwerpen X. Tot dan gingen we voor een musical allemaal naar het theater. Er was geen groot decor: er werd gewerkt met 3D-projectie. Dat vergrootte onze mogelijkheden enorm. Er kon een trein het station binnenrijden zonder dat er effectief een gebouw of een voertuig nodig was.”

Nieuw decor

De originele musical krijgt een volledige make-over, want het speelt niet in Antwerpen X, maar in – hoe kan het ook anders – het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Omdat ‘Daens’ afwisselend met ’40-45′ speelt, wordt er hoogstwaarschijnlijk opnieuw gebruik gemaakt van de rijdende LED-schermen.

De hoofdrol van priester Daens wordt gespeeld door Peter Van de Velde, die in de originele versie de rol van de norse opzichter Schmitt had. De andere rollen zijn ook al bepaald, maar worden binnenkort pas bekendgemaakt.

Het verhaal

Het stuk is gebaseerd op de historische roman ‘Pieter Daens’ van Louis Paul Boon. Het vertelt het verhaal van priester Adolf Daens, die zich in de jaren rond 1900 het lot van de Aalsterse fabrieksarbeiders aantrok. Met zijn optreden joeg Daens zowel de heersende klasse als de Kerk tegen zich in het harnas. Bij de ‘gewone man’ werd Daens hierdoor zeer populair.

Wanneer de herwerkte musical in première gaat, is nog niet bekend. De derde Spektakel-Musical ‘Boudewijn’ staat pas gepland voor binnen enkele jaren.

BRON: HLN, Gazet van Antwerpen
FOTO: Studio 100

One Reply to “Studio 100 brengt musical ‘Daens’ terug tot leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *