K3

Schrijverstrio van K3 opgenomen in de Eregalerij

Componist Miguel Wiels, tekstschrijver Alain Vande Putte en producer Pieter Gillis zijn opgenomen in de Eregalerij van Radio 2. Het driespan tekende voor tientallen hits van de (oude en nieuwe) meidengroep K3. In het Kursaal van Oostende waren de spots voor één keer op hen gericht.

Tijdens een feestelijke en muzikale avond in Kursaal in Oostende zijn Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis (het trio achter K3) opgenomen in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek.

Ze werden geëerd door collega-artiesten en enkele verrassingsgasten. Roland Van Campenhout, Raymond van het Groenewoud, Bart Peeters, Tine Embrechts, Jan De Wilde, Joost Zweegers, Triggerfinger en K3 stonden op het podium. Met het initiatief bekronen Radio 2 en Sabam for Culture jaarlijks zowel auteurs als componisten die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld.

Het trio Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte is onlosmakelijk verbonden met dat andere bekende trio: K3. ‘Heyah Mama’, één van de eerste nummers van K3, werd onmiddellijk een hit, stond dertig weken in de Vlaamse Top Tien en haalde driemaal goud.

Alain Vandeputte leerde het vak van liedjesschrijver in Londen. Het zijn Alains woorden en zijn zinnen die door zoveel mensen uit volle borst worden meegezongen. Hij probeert de nummers diepgang te geven zodat ze veel verschillende generaties aanspreken, jong én oud.

Peter Gillis en Alain Vandeputte richtten in 1985 samen Top Studio op in Gent. Miguel Wiels kwam erbij in 1996. Die studio is dé plek waar alle liedjes van K3 opgenomen worden, maar er kwamen in de loop der jaren ook veel anderen artiesten opnemen, zoals Isabelle A, Dinky Toys, Opium en Niels Destadsbader.

Om meer dan 200 liedjes samen te schrijven, moet je goed kunnen samenwerken. Sinds midden jaren 90 loopt het van een leien dakje voor de drie. Meestal ontstaat een K3 nummer aan de piano met Miguel en Alain. Een riedeltje, een zin, de actualiteit, … alles kan een aanleiding zijn. Het skelet van een nummer is vaak snel opgezet, maar daarna gaan ze er alle drie verder mee aan de slag. De puntjes moeten op de ‘i’ gezet worden, zowel muzikaal als tekstueel. Elk jaar schrijft het trio zo’n dertig K3-hits, waarvan de twaalf beste verschijnen op een album.

Dat K3 heeft bewezen dat ook wisselende constellaties niets aan het succes van de groep veranderen, heeft alles te maken met het sterke trio schrijvers/producers achter de groep. Maar nu treden ze op de voorgrond, want ze zijn opgenomen in de Eregalerij van Radio 2. Ook artiesten Guido Belcanto en Henny Vrienten werden opgenomen in de Eregalerij voor een Leven Vol Muziek.

Heyah Mama 2.0

Speciaal voor de Eregalerij en het 20-jarig bestaan van de meidengroep werd er een rap-versie opgenomen van de hit ‘Heyah Mama’. Die kan je hieronder beluisteren:

De Eregalerij van de Lage Landen: zondag 24 maart 2019 te beluisteren om 13 uur op Radio 2.

BRON: VRT NWS, Radio 2
FOTO: VRT, Alex Vanhee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *