Plopsa

Plopsa breidt rookverbod verder uit

Verschillende pretparken en dierentuinen in België verstrengen hun rookbeleid, waaronder ook de Plopsa-parken.

Tijdens een vergadering hebben alle Belgische pretparken gezamenlijk beslist om roken te ontmoedigen op plaatsen waar veel bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Plopsaland De Panne voert een rookverbod in tijdens alle buitenoptredens op het Dorpsplein aan de ingang van het park. Het gaat om zo’n dertig shows per jaar. “Tijdens een optreden van bijvoorbeeld K3 staan 2.000 tot 3.000 bezoekers dicht bij elkaar”, zegt directeur van Plopsaland De Panne Steve Van den Kerkhof. “Als dan iemand een sigaret opsteekt, is dat vrij hinderlijk voor de andere bezoekers die ook naar de show staan te kijken.”

 

De Plopsa-parken gaan op termijn richting een totaal rookverbod. Maar dat nu meteen al invoeren, zou de bezoekers te veel choqueren. Roken mocht eerder al niet meer in wachtrijen en op speelpleinen, ook buiten niet. “Door de bezoekers is er een grote sociale controle, en het rookverbod wordt in de meeste gevallen ook gerespecteerd”, zegt Van den Kerkhof. “Boetes kunnen we niet opleggen. Bij een overtreding gaan we met de rokers praten, en in de meeste gevallen aanvaarden de rokers ook dat ze daarop aangesproken worden.”

Voor Kom Op Tegen Kanker gaat het allemaal niet snel genoeg. “We zijn ontgoocheld dat pretparken niet meteen volledig rookvrij worden”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom Op Tegen Kanker. “Een pretpark is een plaats waar veel kinderen komen, vaak jonge kinderen. De pretparken zouden een voorbeeldrol kunnen spelen door roken volledig te verbieden. We betreuren dat dat niet gebeurt.”

BRON: VTM NIEUWS
FOTO: Plopsa
VIDEO: VTM NIEUWS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *