Plopsa

Plopsa bouwt tweede pretpark in Polen

Het kan niet op: één jaar na de opening van het eerste Plopsa-pretpark in Polen, kondigt het bedrijf een nieuwe grote investering in het land aan: een tweede pretpark in Polen, en wel in de hoofdstad Warschau.

Majaland Kownaty, het eerste Poolse Plopsa-park, heeft een jaar na opening een goed rapport. De vooropgestelde doelen werden volgens Plopsa behaald en de tweede, extra investeringsfase van 20 miljoen euro is reeds aan de gang.

Eind september 2018 openden Momentum Capital en de Plopsa Group het allereerste Plopsa-park in Polen, in het grensgebied met Duitsland nabij Berlijn: Majaland Kownaty. De investeerders wilden hiermee vooral de leemte aan vrijetijdsbestemmingen voor families in Polen invullen. De doelstelling van 250.000 bezoekers werd een jaar na opening behaald. De EBITDA in het eerste openingsjaar bedraagt maar liefst 40%. Twee derde van de bezoekers is afkomstig uit Polen, terwijl een derde van net over de grens uit Duitsland komt.

Momenteel loopt er in Majaland Kownaty een tweede investeringsfase waarbij opnieuw 20 miljoen euro geïnvesteerd wordt. Het eerste deel van de investering, een houten achtbaan van 7,5 miljoen euro werd deze zomer geopend. Volgende zomer opent er de gloednieuwe zone Wickieland (een exacte kopie van Wickieland in Plopsaland De Panne), opnieuw een investering van 7,5 miljoen euro.

Tweede park

Aandeelhouders Momentum Capital en de Plopsa Group kondigen een jaar na de opening van Majaland Kownaty opnieuw aan om samen te werken. Het nieuwe park zal gelegen zijn in de Poolse hoofdstad onder de naam ‘Majaland Warschau’. Het gaat om een investering van 30 miljoen euro. De grond hiervoor werd aangekocht van Ceetrus: eigenaar, manager en commercialiseerder van de Auchan winkelcentra en retailparken.

Martijn van Rheenen, oprichter van het Nederlandse Momentum Capital is blij: “We zijn trots om samen met de Plopsa Group na een jaar deze resultaten te bereiken en deze succesformule uit te breiden door het realiseren van Majaland Warschau, met wederom miljoenen mensen binnen handbereik. Daarnaast zijn we uiteraard dankbaar voor de samenwerking met Ceetrus wat zorgt voor een geweldige kans om shopping en entertainment te combineren. Het is een belangrijke stap in het uitbouwen van een portfolio van themaparken in een land waar dergelijke parken zeldzaam, maar zeer gewild zijn”.

“We zijn blij dat we dit opnieuw samen met Momentum Capital kunnen realiseren”, licht CEO van de Plopsa Group Steve Van den Kerkhof toe. “De bouw van het eerste park was een grote uitdaging omdat we iets ongezien in Polen deden. Ondertussen hebben we veel geleerd waardoor we de huidige investeringen in Majaland Kownaty nog beter en sneller kunnen afwerken. Deze learnings nemen we mee naar het nieuwe park in Warschau. Majaland Warschau zal, zoals de naam al doet vermoeden, volledig gedomineerd worden door het populaire karakter Maya De Bij”, zegt Van den Kerkhof.

Grote investering

De investering van 30 miljoen euro zal naar verwachting ongeveer twee jaar na ontvangst van de vergunningen klaar zijn. Voor de realisatie van het project doen beide partners opnieuw een beroep op de Belgische bouwgroep CFE, die zelf ook in Polen actief is.

“Majaland zal deel uitmaken van een innovatief complex voor gemengd gebruik, genaamd Project Góraszka”, stelt Andre Decroix, directeur van de afdeling Ontwikkeling, Promotie en Bouw van Ceetrus Polska. “Deze plek zal binnenkort een van de best bereikbare plaatsen in de agglomeratie van Warschau worden. In de komende twee jaar zullen de S17-snelweg en de zuidelijke ringweg om Warschau (S2) worden afgewerkt, en het knooppunt van deze twee routes zal zich in de buurt van de investering bevinden. De aanleg van toegangswegen naar het perceel is reeds voltooid”, stelt Andre Decroix.

De Plopsa Group telt ondertussen zeven pretparken: vier in België, één in Nederland, één in Duitsland en één in Polen. In 2020 opent het tweede Plopsa-waterpark: Plopsaqua Hannuit-Landen. Naast de parken beheert Plopsa ook een externe Plopsa Shop in het Wijnegem Shopping Center en het Plopsa Theater in De Panne.

BRON: Plopsa
FOTO: Plopsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *