Samson & Gert

Na 30 jaar stopt Gert Verhulst met Samson & Gert

Gert Verhulst zal na dit jaar niet meer optreden als het personage Gert uit de succesvolle kinderserie ‘Samson & Gert’. Dat maakte hij vanmorgen zelf bekend. De jubileumshows rond 30 jaar Samson & Gert worden zo ook het afscheid van Gert.

Op 6 december 1989 zit de sprekende hond Samson voor het eerst naast de toenmalige BRT-presentator Gert Verhulst. De presentaties zijn zo succesvol dat al snel een eigen programma volgt.

De honderden liedjes, tientallen shows en merchandising die daaruit voortvloeien, leggen de basis voor het succes van Studio 100, dat Gert Verhulst in 1996 opricht samen met Hans Bourlon en Danny Verbiest. Die laatste speelt de hond Samson van het prille begin tot 2005. Daarna beëindigt Verbiest de samenwerking met Studio 100. Tot 2013 speelt Peter Thyssen Samson. Vanaf dan wordt Samson gespeeld door Dirk Bosschaert.

30 jaar, 800 afleveringen, 28 Kerstshows en 17 albums later is dit vrolijke duo een vast onderdeel van de jeugd van verschillende generaties Vlamingen. Ze lieten Sportpaleizen ontploffen en zijn niet meer weg te denken uit het collectieve geheugen. De emotie was dan ook groot deze voormiddag bij Studio 100 in Schelle, toen Gert Verhulst zijn afscheid van Samson & Gert aankondigde aan de medewerkers van Studio 100 en aan de verzamelde pers.

“Na 30 jaar heb ik beslist om te stoppen met Samson & Gert”, zegt Gert Verhulst in een reactie. “Ik heb intens veel plezier beleefd aan dit grote avontuur. We hebben met het hele team heel hard gewerkt en nog veel harder gelachen samen. Wanneer we optreden met Samson & Gert, voel ik de warmte en genegenheid van het publiek. Dat doet mij enorm veel deugd. Ik wil graag in schoonheid afscheid nemen en ben van plan om te genieten van elke seconde van onze jubileumshow, die van start gaat in de kerstvakantie. Samson neemt overigens geen afscheid, met hem hebben we nog grote plannen. En voor alle duidelijkheid: ik verlaat Studio 100 niet.”

“Er komt ooit een moment dat het een zielig beeld zal zijn dat een oude man staat te zingen naast een hond”, verklaart Verhulst. “Ik wil dat moment niet meemaken, dus stoppen we op een moment dat het nog altijd heel goed gaat met ons.”

Collectief geheugen

“Voor Ketnet blijven Samson & Gert erg waardevol”, zegt Ketnet-netmanager Maarten Janssen. “Na 30 jaar is dit een welverdiend afscheid, al twijfelen we er niet aan dat Samson & Gert voor heel wat Ketnetters eeuwige helden zullen blijven.”

“Ik wist dat Gert wilde stoppen, maar voor veel mensen slaat het nieuws vandaag natuurlijk in als een bom”, vertelt Walter De Donder, die gestalte gaf aan de Burgemeester in de reeks. “Als er een doorstart komt met Samson zonder Gert, dan wil ik daar zeker aan meewerken. Ik wil nog doorgaan als burgemeester.”

“Ik ben enorm dankbaar voor de afgelopen 30 jaar”, zegt De Donder aan VRT NWS. “Met Gert heb ik onvergetelijke momenten beleefd. Ik heb het meeste met hem samengewerkt van alle acteurs. Duizenden optredens hebben we samen gegeven. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld: aan één blik van Gert heb ik genoeg om te weten wat hij bedoelt.”

Volgens Walter Baele (Van Leemhuyzen) stopt Verhulst op het juiste moment. “Het is beter om te stoppen als mensen er nog goede herinneringen aan hebben”, vertelt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. “Wat grijsaards op een podium, dat zou te pijnlijk worden. Gert maakt de juiste beslissing om te stoppen nu de shows nog populair zijn.”

Ook Koen “Albertoooo” Crucke vindt het een logische beslissing, al denkt hij dat dit niet noodzakelijk het einde hoeft te zijn. “Een hondje van 30 jaar is een heel gezond hondje”, zegt hij in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1. “Ik denk wel dat Samson zonder Gert verder kan.” Al zal Verhulst dan wel vanuit de coulissen de touwjes in handen houden. “Het is zijn kind, hij zal dat niet loslaten.”

Afscheidsshow

Dit najaar staan in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs jubileumshows gepland naar aanleiding van 30 jaar Samson & Gert. Alle grote hits van vroeger en nu staan op het programma. Natuurlijk zijn de Burgemeester, Alberto en Van Leemhuyzen ook van de partij. Of ook Octaaf De Bolle, Frieda Kroket, Joop Mengelmoes en andere personages erbij zullen zijn, is niet duidelijk.

De shows vinden in de namiddag plaats, maar speciaal voor de volwassen fans van het eerste uur zijn er ook avondvoorstellingen. Na die shows stopt Verhulst definitief als Gert. Of er een opvolger of opvolgster komt, is onduidelijk.

Door de enorme vraag naar tickets, was er vanmiddag bij de ticketverkoop een wachtlijst van minstens 500 personen. De avondshows voor volwassenen zijn bijna volledig uitverkocht. “Zolang er vraag is naar tickets, blijven we de show verlengen”, verzekert Gert Verhulst.

Tickets & info: www.studio100.com

BRON: VRT WNS, Studio 100
FOTO: VRT, Studio 100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *