40-45 Daens

Musical ‘Daens’ na 12 jaar opnieuw naar het theater

Na twaalf jaar zal de musical ‘Daens’ opnieuw te zien zijn in de zaal. De hernieuwde musical wordt vanaf 21 februari 2020 opgevoerd in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Peter Van de Velde kruipt deze keer in de huid van Adolf Daens. Ook Jelle Cleymans, Free Souffriau en Jo De Meyere zijn opnieuw van de partij.

De vergunning voor de exploitatie van het Studio 100 Pop-Up Theater wordt verlengd tot 2023. Daardoor kan de ‘Spektakel-Musical 40-45’ opnieuw verlengd worden. Wegens de aanhoudende vraag naar tickets wordt het verlengd tot en met 17 mei 2020. Ondertussen staat de teller van het aantal bezoekers op 600.000. Vanaf 22 februari wisselt deze populaire productie af met een nieuwe versie van ‘Daens’, de hitmusical van Studio 100 uit 2008.

Op 4 oktober 2008 ging de musical ‘Daens’ in première in het voormalige postgebouw Antwerpen X. Het is een bewerking van de film ‘Daens’ van Stijn Coninx, die op zijn beurt gebaseerd is op de historische roman ‘Pieter Daens’ van Louis Paul Boon. Meer dan 200.000 mensen gingen toen kijken naar de musical. Bij de Vlaamse Musicalprijzen in 2009 heeft ‘Daens’ maar liefst 8 prijzen gewonnen en was het genomineerd in 13 categorieën.

Het verhaal

De musical vertelt het verhaal van priester Adolf Daens, die zich in de jaren rond 1900 het lot van de Aalsterse fabrieksarbeiders aantrok. Met zijn optreden joeg Daens zowel de heersende klasse als de Kerk tegen zich in het harnas. Bij de ‘gewone man’ werd Daens hierdoor zeer populair.

‘Daens’ wordt na twaalf jaar opnieuw op de planken gebracht. Op 21 februari 2020 gaat de musical in première in het Pop-Up Theater in Puurs. De reden van Studio 100 om deze musical nieuw leven in te blazen is duidelijk: het leven en de boodschap van priester Daens zijn een inspiratiebron geworden voor elke nieuwe generatie.

“De wereldpremière van Daens meer dan tien jaar geleden was een absolute mijlpaal voor ons bedrijf”, zegt Studio 100-CEO Gert Verhulst. “Het betekende de start van een nieuwe traditie van prestigieuze musicals voor een zeer breed publiek die volledig in Vlaanderen gecreëerd en geproduceerd worden. Na Daens volgden nog succesproducties als ’14-18′ en heel recent ’40-45′. We zijn dan ook heel blij dat we Daens terug kunnen loslaten op het publiek.”

Daens 2.0

Net als bij ’40-45′ werkt ‘Daens’ met de rijdende LED-schermen en tribunes. Die moeten een nieuw effect geven aan de musical. De unieke beleving voor het publiek wordt volgens Studio 100 gegarandeerd door het grootse speelveld, state-of-the-art theatertechnieken en een kwalitatief audiosysteem met hoofdtelefoons dat eerder ook al zijn dienst bewees tijdens ’40-45′.

Voor bedrijven worden er diverse VIP-formules uitgewerkt. Voor particulieren is er de gezellige foyer waar het fijn vertoeven is in één van de gethematiseerde bars of in het restaurant.

In de Chef’s Club worden de VIP-gasten worden getrakteerd op een exquise menu van één van onze topchefs. Om de zes maanden zorgt een andere chef voor het menu. Roger van Damme bijt de spits af en is de eerste chef die het menu van de Chef’s Club zal uitdenken. In 2010 behaalde Roger een Michelinster en werd hij door de Franse gastronomiegids Gault Millau verkozen tot ‘Chef van het jaar’. In oktober 2017 werd hij verkozen tot ‘Beste Patissier ter wereld’ tijdens de Best Chef Awards.

Cast & crew

De hoofdrol wordt vertolkt door Peter Van de Velde. Lucas Van den Eynde, die de hoofdrol speelde in de oorspronkelijke musical uit 2008, werd niet gevraagd. Peter Van de Velde speelde toen de rol van de norse ploegbaas Schmitt. Het musicalkoppel Jelle Cleymans en Free Souffriau, in de rollen van Jan en Nette, wordt opnieuw herenigd. Jo De Meyere speelt opnieuw Monseigneur Stillemans, de geestelijke overste met wie pastoor Daens het aan de stok krijgt.

Het straffe ensemble van ’40-45′ wordt ook voor deze musical ingezet. Daarnaast staan er nog heel wat figuranten op de scène.

De regie is opnieuw in handen van Frank Van Laecke. Allard Blom zorgde voor de liedteksten en Dirk Brossé componeerde de muziek.

Tickets & info: daens.be

BRON: VRT NWS, Studio 100
FOTO: Studio 100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *