Definitief: er komt een Plopsaqua in Mechelen

De Vlaamse regering heeft tijdens de superministerraad de bouw van een nieuwe Plopsaqua in Mechelen goedgekeurd. Daarmee komt de realisatie van een subtropisch zwemparadijs in Mechelen een stap dichterbij. 

Samen met Plopsaqua wil de stad dat nieuwe zwembad graag realiseren op de terreinen van Technopolis in Mechelen-Zuid. Al was er daarvoor eerst groen licht nodig van de Vlaamse overheid. Vlaanderen is eigenaar van de gronden en heeft ze in erfpacht gegeven aan Technopolis.

“Door de beslissing van de Vlaamse regering afgelopen vrijdag heeft de raad van bestuur van FTI Technopolis nu de mogelijkheid om aan Plopsaqua een suberfpacht toe te kennen. Het staat ons vrij om daarover te beslissen”, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van Technopolis.

“We kunnen nu dus bekijken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zo’n project mogelijk te maken. Ik denk bijvoorbeeld aan de mobiliteit die met de bouw van het zwembad en de uitbreiding van Technopolis een andere aanpak vraagt. Of aan het afsluiten van synergieën zoals we dat eerder met Zoo Planckendael hebben gedaan”, legt Van den Brande uit.

Net als bij Plopsaqua De Panne krijgen de inwoners van Mechelen een korting op de toegangsprijs van het toekomstige waterpark. Het volledige project kost zo’n 40 miljoen euro.

Tegenargumenten

Niet iedereen is blij met de komst van Plopsaqua Mechelen. Met de campagne ‘Groene Buffer Mechelen-Zuid’ hoopt Jan De Coster (45) de lokale politiek op andere gedachten te brengen. Daarbij heeft de man één doel voor ogen: het stuk bos van vier voetbalvelden groot redden. “Voor alle duidelijkheid: wij hebben niets tegen een zwembad, maar we zijn voor het bos. Wij willen Plopsaqua uit ons bos houden”, zegt hij.

“Plopsaqua is welkom in Mechelen, maar niet ter vervanging van het stedelijk zwembad dat er al is. Minstens twee publiek toegankelijke zwembaden zijn een absolute must voor onze stad”, zegt gemeenteraadslid Indrani Muyldermans (sp.a) en lid van de raad van bestuur van Sport Actief Mechelen (SAM). “We moeten waken over de kwaliteit en toegankelijkheid van het sportaanbod. Het kan niet de bedoeling zijn dat het schoolzwemmen het onderwerp wordt van de commerciële doelen van Studio 100”, stelt Muyldermans.

Muyldermans is ook niet blij met de hoge kosten voor het project. “Dat is 30,8 miljoen euro Mechels belastinggeld voor Studio 100.” Als het project er toch komt, vraag sp.a nauw overleg met de buurt en behoud van een groene buffer om de woonkwaliteit te garanderen.

BRON: Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen
FOTO: Plopsa

6 reacties

 1. Dit zou wel leuk zijn hé vinden Julie dat nu ook niet? 😊❤️
  25/07/2018 at 15:00
 2. Ja zou super cool zijn❤
  25/07/2018 at 22:08
 3. Nice
  26/07/2018 at 12:32
 4. Johanna Vandenbussche
  Hoe is dit nu mogelijk ??? Jullie gaan bomen van meer dan 100 jaar omhakken om nog wat meer winst te kunnen maken? Om meer kinderen te laten zwemmen in een plastieken wereld ? En dit terwijl de klimaatopwarming volop aan de gang is. Dit terwijl elke boom belangrijk is voor de opname van CO2. Hoe lang gaat dit nog duren dat geld voorop gaat op natuur ? De mens is zijn eigen planeet aan het vernietigen. Ik snap niet dat jullie dat niet zien? Jullie beweren het leven van kinderen leuker te maken, maar de toekomst van alle kinderen staat momenteel op het spel. We gaan het klimaatakkoord van Parijs al niet meer halen. Tegen 2100 zullen we wellicht een opwarming hebben van 3 tot 4 graden. Men verwacht 300 miljoen klimaatvluchtelingen tegen 2050. En iedereen weet dat als de aarde 4 graden opwarmt, de planeet eigenlijk niet meer leefbaar is voor de mens. Hoe gaan jullie dat compenseren : bomen van meer dan 100 jaar ? Hoe kunnen jullie dat uitleggen aan de kinderen ? Gaan jullie hen zeggen dat het ok is om de natuur te vernietigen zodat we alles verder kunnen volbouwen met beton en plastiek? Als moeder, begrijp ik er totaal niets meer van. Een reden te meer voor mij om niet naar jullie pretparken te gaan. Een reden te meer voor mij als leerkracht, om zeker met mijn leerlingen niet naar jullie te toe te trekken. Ook een reden te meer voor mij om dit nieuws over jullie plannen te verspreiden op facebook en aan alle ouders die ik ken. Ik hoop dat jullie binnenkort van jullie plannen zullen afzien. Met vriendelijke groeten, Johanna Vandenbussche
  12/08/2018 at 13:29
 5. Juliette
  Dag Studio 100 en alle mensen die dit lezen, Jullie denken in eerste instantie misschien van ‘jeej een nieuw waterpark, het grootste van België’ maar als Ik dit hoor denk ik aan alle negatieve gevolgen, bijvoorbeeld het bos dat moet gekapt worden om het gebouw te zetten, veel meer auto’s die komen en de lucht zullen vervuilen. Ik hoop dat jullie er ook zo over gaan denken. Denk aan de toekomst en niet aan het geld! Ps als dit niet geplaatst wordt dan kunnen jullie niet tegen kritiek en onderdrukken jullie mensen die er anders over denken.
  12/08/2018 at 13:39
 6. Lotta
  Om eerlijk te zijn ben ik er geen fan van. Ik denk dan meteen aan het bos dat gekapt zal worden en al het bijkomend verkeer. Er bestaat in De Panne tenslotte al een waterpretpark van Plopsa. Vriendelijke groeten Lotta
  12/08/2018 at 13:48

Reageer

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com