Nils Holgersson

3D-versie van Nils Holgersson te zien in Nederland

We hebben er even op moeten wachten, maar de vernieuwde versie van de tekenfilmserie Nils Holgersson is eindelijk te zien op de Nederlandse televisie.

Nils Holgersson dook voor het eerst op in het Zweedse kinderboek ‘Nils Holgerssons wonderbare reis’ van Selma Lagerlöf in 1906. Het boek was destijds bedoeld om kinderen op een speelse manier te laten kennis maken met het land Zweden. Al snel werd het boek super populair en veroverde het de wereld. In 1911 verscheen de eerste Nederlandstalige uitgave.

In 1980 verscheen de allereerste aflevering van de Japanse tekenfilmserie rond Nils Holgersson op televisie. De reeks veroverde in sneltempo de hele wereld. Nog tot op de dag van vandaag wordt de originele Japanse serie uitgezonden in vele landen.

In 2008 nam Studio 100 het Duitse bedrijf EM.Entertainmen over en verkreeg daarmee de rechten van onder meer Maya de Bij, Wickie de Viking, Heidi en Nils Holgersson. Het Franse Studio 100 Animation stak die series in een nieuw jasje. Het Duitse Studio 100 Media staat in voor de distributie. Na de vernieuwde 3D-versies van Maya, Wickie en Heidi is nu dus ook het vernieuwde Nils Holgersson bij ons te zien.

Wie is Nils?

Nils is een simpele boerenzoon die veel kattenkwaad uithaalt en vaak dieren plaagt. Op een dag vangt hij een toverkabouter die hem als straf zelf in een kabouter verandert. Nu Nils even klein is als de dieren rondom hem, ontdekt hij dat hij met hen kan praten. Zo ontmoet hij zijn nieuwe beste vriend Martin, de boerderijgans. Nils ontvlucht de boerderij en reist met een groep wilde ganzen naar het Finse Lapland. Samen beleven ze een reeks fantastische avonturen en komt ook Nils zijn grootste droom in vervulling: vliegen op de rug van Martin, zo hoog en snel hij wil!

De Japanse tekenfilmserie rond Nils Holgersson wordt voor het eerst op 7 januari 1983 uitgezonden op de Nederlandse televisie. De vernieuwde versie in 3D computeranimatie (CGI) wordt vanaf 4 september elke weekdag uitgezonden om 7.30 en 12.45 uur op NPO Zappelin. De 3D-versie is ook al te zien in onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden en Duitsland. Het is nog niet bekend wanneer de vernieuwde versie in Vlaanderen wordt uitgezonden. Voorlopig blijft de originele reeks uitgezonden worden op Studio 100 TV.

BRON: Studio 100, Wikipedia
FOTO: Studio 100 Animation
VIDEO: Studio 100 Media, Studio 100 Animation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *